28/2/11

Ναυτικό Μουσείο Πειραιά


Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος που βρίσκεται στον Πειραιά. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα "Ναυπηγώντας μια τριήρη" . Στην είσοδο, πριν μπούμε είδαμε ένα κομμάτι από το υποβρύχιο ΠΑΠΝΙΚΟΛΗΣ. Η ξενάγησή μας  ξεκίνησε με ένα ιστορικό φανταστικό ταξίδι. Παρακολουθήσαμε φωτογραφίες από τα είδη πλοίων που κατασκεύασε ο άνθρωπος από την προϊστορική εποχή έως σήμερα. Τα πρώτα "καράβια" λέγονταν μονόξυλα και αποτελούνταν από ένα μόνο κορμό δέντρου. Αργότερα τους έδωσαν σχήμα βάρκας και έφτιαξαν κουπιά με βάση το σχήμα των χεριών.
Παρατηρήσαμε διάφορα μοντέλα πλοίων. Συγκρίναμε και διαπιστώσαμε τις διαφορές μεταξύ "ολκάδος" και "τριήρους". Οι ολκάδες ήταν εμπορικά πλοία, ενώ οι τριήρεις πολεμικά. Το όνομα "τριήρης" προήλθε από τις τρεις σειρές κουπιά που διέθεταν. Στην πλώρη είχαν ζωγραφισμένο ένα μάτι για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και ένα έμβολο για να χτυπούν και να βυθίζουν τα εχθρικά πλοία.
Τέλος, είδαμε καράβια νεότρης εποχής ιστιοφόρα, ατμόπλοια, μπουρλότα, δεξαμενόπλοια, καθώς και παράσημα, όπλα, τορπίλες, κανόνια και ναυτικές στολές.
Όσα είδαμε κι ακούσαμε μας φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά.

Η τριήρης "Ολυμπιάς" στη μαρίνα Φλοίσβουτριήρης
ολκάς

                       
                              

κάνω κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου κάνοντας κλικ εδώ .

"Η δική μου τριήρης"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου